Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση της τρόικας: στο 129% ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ το 2020Το βασικό σενάριο της τρόικας για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με την έκθεσή της που έχει στην κατοχή του το Reuters, προβλέπει ότι το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 129% έως το 2020 και όχι το 120% όπως προηγουμένως είχε προβλεφθεί.

Η έκθεση αποτελεί τη βάση των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σχετικά με τους όρους βάσει τον οποίων η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ακόμα χειρότερα, αν βαθύνει η ύφεση στην Ελλάδα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, το ποσοστό θα διατηρηθεί στο 160% με ορίζοντα οκταετίας (αυτό είναι το χειρότερο σενάριο).

Η τρόικα προτείνει τρόπους ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι μπορέσουν να φέρουν το δείκτη στο στόχο του 120%:

- Αναδιάρθρωση του επιτοκίου για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό ααφορά μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.
- Χαμηλότερο επιτόκιο για τα υφιστάμενα διμερή δάνεια. Μείωση ακόμη 1,5 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό χρέους/ ΑΕΠ.
- Αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ελληνικών ομολόγων σε διάφορες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Αυτό θα μείωνε το ποσοστό κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.
- Η ΕΚΤ θα μπορούσε να παραιτηθεί από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα “εξοικονομούσε” 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου