Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

BBC: η ΕΚΤ υποκλίνεται στην πραγματικότητα


"Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποκλίθηκε στην πραγματικότητα πως δεν μπορεί να περιμένει να αντλήσει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγόραζε σε χαμηλές τιμές, ενώ ζητούσαν από τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν ένα τόσο μεγάλο χτύπημα" αναφέρει σε άρθρο της στην ηλεκτρονική σελίδα BBC η Στέφανι Φλάντερς.

Ο περίπλοκος διακανονισμός για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στη συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, την οποία περιγράφει η Wall Street Journal, είναι ελαφρώς διαφορετικός από τις παραλλαγές που ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η βασική αρχή είναι η ίδια. Όπως προέβλεψα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ο ενδιάμεσος σε μία συναλλαγή που θα δεν θα συμπεριλάβει ζημιές επισήμως για την ΕΚΤ αλλά θα αφήσει τους Έλληνες με μία ελάφρυνση 11 δισ. ευρώ.

Για εβδομάδες, υπήρχε ένα ξεκάθαρο χάσμα μεταξύ του μεγέθους της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα που ο ιδιωτικός τομέας θα υιοθετούσε "εθελοντικά" και του μεγέθους που χρειάζεται ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οποιοσδήποτε άλλος να είναι σε θέση να πει, ευθέως, ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο.

Η ΕΚΤ θα κάνει κάτι για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, αλλά, ως συνήθως, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι από το τρομερά περίπλοκο παζλ που είναι το ελληνικό "πακέτο διάσωσης".

Οι Έλληνες πολιτικοί επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιπλέον μειώσεις δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ ή αυξήσεις στη φορολογία, για να "ξεκλειδώσουν" την πρώτη δόση του νέου διεθνούς "πακέτου διάσωσης" ύψους 130 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες εδώ και πάνω από ένα εξάμηνο.

Αφού θα τα έχουν κάνει όλα αυτά, οι ίδιοι έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να συμφωνήσουν, βάσει αιτήματος της Γερμανίας, να πάνε τα χρήματα σε ένα λογαριασμό με ένα μεγάλο "λουκέτο" από την ΕΕ και το ΔΝΤ όπου αναγράφεται: "Χρησιμοποιείται πρώτα για την αποπληρωμή των ομολογιούχων. Οι πληρωμές στο ελληνικό δημόσιο μόνο έπειτα από εξέταση".

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα το λάτρευαν αυτό οι έλληνες ψηφοφόροι. Αλλά αν η κυβέρνηση δεν συναινέσει σε αυτό, είναι δύσκολο να δει πώς η Ελλάδα θα αποφύγει μία επίσημη χρεοκοπία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου