Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Σκληρός εκβιασμός με γνωστά διλήμματα


Η κυβέρνηση θέτει εκ νέου το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα ευρώ ή δραχμή υπό τις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων για την εξασφάλιση ρητών έγγραφων δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς που τη στηρίζουν, ότι θα υλοποιήσουν όλους τους όρους που θέτει η τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι όροι αφορουν νέα επαχθή μέτρα, που ενισχύουν την ύφεση και οδηγούν σε περαιτέρω μαρασμό τον πληθυσμό και την οικονομία.

Το χθεσινό Eurogroup δεν έλαβε αποφάσεις, καθώς ζητείται να συμπεριληφθεί το σύνολο των μέτρων που έθεσε ως όρους η τρόικα, ενώ θα ακολουθήσει νέο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη, την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ως προθεσμία προκειμένου να αποφασίσει η Ελλάδα αν θέλει να παραμείνει ή όχι στο ευρώ.

“Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του  Eurogroup, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ε. Βενιζέλος.

Βλέποντας το κύμα αντιδράσεων που τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κλιμακωθούν, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει το γνωστό δίλημμα ευρώ ή δραχμή, προκειμένου να εξασφαλίσει την “ανοχή” των πολιτών και τη συναίνεση των κομμάτων που τη στηρίζουν, ώστε η Ελλάδα να δεσμευθεί σε βάθος χρόνου για την εφαρμογή των δυσβάσταχτων μέτρων που ούτως η άλλως θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού ενώ την ίδια ώρα η νέα συμφωνία υποθηκεύει την Ελλάδα, με την υπαγωγή της στο βρετανικό δίκαιο.

Αισιόδοξος ο Μπαρόζο


Πάντως, τη βεβαιότητά του ότι θα οριστικοποιηθεί σύντομα το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καλώντας τη χώρα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπουργικό συμβούλιο


Σήμερα στις 15.00 το μεσημέρι συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει ενημέρωση για το νέο μνημόνιο, αλλά και για την υπό όρους οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου