Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Στους δρόμους κατά της λιτότητας ο ευρωπαϊκός νότος


Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού Νότου στα προγράμματα λιτότητας με τις μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία και τις προγραμματισμένες γενικές απεργίας στην Ισπανία.

Στη Λισσαβόνα, περίπου 300.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι κατέβηκαν στους δρόμους το Σάββατο, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη άφιξη του κλιμακίου της τρόικας στην Πορτογαλία για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος. Διαδηλωτές έφταναν στη Λισσαβόνα από κάθε γωνιά της Πορτογαλίας με πανό: «Η μάχη συνεχίζεται». Αναλυτές κάνουν λόγο για μία πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση που στέλνει σαφέστατο μήνυμα σε ΕΕ και ΔΝΤ ως προς τις διαθέσεις κοινής γνώμης και συνδικάτων στην Πορτογαλία.

Στην Ισπανία οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις εξήγγειλαν γενική απεργία για τις 19 Φεβρουαρίου κατά των μέτρων λιτότητας και κυρίως των αλλαγών στην αγορά εργασίας που αποφασίστηκαν την Παρασκευή από τη νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα περιορίζουν δραστικά την αποζημίωση απόλυσης, από 45 ημέρες για κάθε έτος εργασίας σε 20 ημέρες, εάν η απόλυση γίνεται για οικονομικούς λόγους. Επισημαίνεται ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει βαρύ πρόβλημα ανεργίας, η οποία έχει εκτοξευθεί στο 23,5%.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου