Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Νυν υπέρ πάντων οι δανειστές- Μόνο για αφελείς οι πανηγυρισμοί
Εν μέσω τηλεοπτικών πανηγυρισμών για το "αίσιο τέλος" των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι δανειστές πέτυχαν να δέσουν χειροπόδαρα την Ελλάδα , συνεπικουρούντων των δύο μεγάλων κομμάτων που την οδήγησαν στην αξιακή και οικονομική παρακμή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα. Ήδη τα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου του 2011 δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ. Οι δανειστές, φοβούμενοι ότι όταν η χώρα περάσει σε σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να τους πει bye bye και να ζητήσει πλήρη διαγραφή του χρέους, αφού θα μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, επιχείρησαν και το κατάφεραν, με τις ευλογίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, να δεσμεύσουν νομικά τη χώρα ώστε να είναι αδύνατη η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Αντ' αυτού, η Ελλάδα θέτει την αποπληρωμή του χρέους απόλυτη προτεραιότητα έναντι των εσωτερικών αναγκών και μάλιστα, όπως μεταδίδεται, δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να θεσπιστεί η "κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των δανειστών".

Αυτό σημαίνει πως, ακόμη κι αν η χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού της, τα δάνεια θα αποπληρώνονται κατά προτεραιότητα.

Όλα αυτά όταν ήδη δεν έχει τέλος η κατρακύλα και η εξαθλίωση των ασθενών οικονομικά πληθυσμών, καθώς και η απίσχναση της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης η οποία έχει οδηγηθεί και αυτή στη φτώχεια, μετά τα χιλιάδες λουκέτα και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, ως αποτέλεσμα σκληρού εκβιασμού της τρόικας, σφίγγει περισσότερο την αγχόνη σε όσους έχουν "την τύχη" ακόμη να λαμβάνουν αποδοχές, καθώς είναι τεράστιο το ποσοστό των Ελλήνων που είτε βρίσκονται στην ανεργία είτε δεν τους καταβάλλονται οι αποδοχές τους, όσο η εσωτερική στάση πληρωμών απλώνει τα πλοκάμια της παντού.

Το υφεσιακό σπιράλ συνεχίζει ακάθεκτο και, παρά τις διαβεβαιώσεις περί επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνου, ακόμη και το αισιόδοξο σενάριο της μείωσης χρέους σε επίπεδο 120,5% επί του ΑΕΠ το 2020 αποτελεί επιστημονική φαντασία ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ποσοστό βιώσιμου χρέους.

Αυτά όλα είναι παραμύθια για ιθαγενείς και επικοινωνιακά παιχνίδια με στόχο μόνο τη διασφάλιση των δανειστών, για λογαριασμό των οποίων ενεργούν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πορεία, με θύματα όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται και θα βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο, θύματα ενός πολέμου στον οποίο μέχρι σήμερα τα τραπεζικά συμφέροντα αναδεικνύονται απόλυτοι νικητές.

Η έκθεση της τρόικας

Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους είναι τεράστια και αυτό είναι εμφανές στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (εδώ το πλήρες κείμενο στα αγγλικά):

"Υπάρχουν αξιοσημείωτοι κίνδυνοι...Οι προοπτικές για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος είναι αβέβαιες και χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση. Η παρατεταμένη οικονομική στήριξη με τους κατάλληλους όρους από τον επίσημο τομέα μπορεί να είναι αναγκαία. Επιπλέον, υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των στόχων του προγράμματος για τη μείωση του χρέους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο ότι η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα σενάριο περιλαμβάνει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης (λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων). Αυτό θα οδηγούσε το χρέος σε μεγαλύτερη τροχιά, φθάνοντας το 160% του ΑΕΠ το 2020. Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να παραμείνει "επιρρεπές σε ατυχήματα", εγείροντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του".

Σε ποιο βαθμό μπορεί κανείς να αισθανθεί- με βάση αυτή την έκθεση- ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά προς τη βιωσιμότητα του χρέους της και την επιστροφή στις αγορές; Όσο δύσκολο κι αν είναι να το παραδεχθούν αυτοί που οδηγούν την οικονομία στην άβυσσο της ύφεσης, οι αγορές θα παραμένουν κλειστές σε βάθος χρόνου για την Ελλάδα είτε εφαρμόσει το πρόγραμμα είτε όχι.

Κανείς δεν εγγυάται ότι μετά από τις αιματηρές αυτές θυσίες θα υπάρξει προοπτική εξόδου. Πόσο μάλλον όταν οι θυσίες αυτές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς η τρόικα βλέποντας το πρόγραμμά της να εκτροχιάζεται προϊόντος του χρόνου, θα επιβάλει νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα και θα ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων της κρίσης.
Και πόσο μάλλον, όταν το ανεδαφικό πρόγραμμα της τρόικας προβλέπεται να εφαρμοστεί σε ένα περιβάλλον όπου η κοινωνική έκρηξη υπό το βάρος αυτής της απάνθρωπης πολιτικής είναι σχεδόν βέβαια.

Όσοι πανηγυρίζουν σήμερα είτε επιχειρούν να αδράξουν μία πρόσκαιρη, επικοινωνιακού τύπου, ευκαιρία για το προμοτάρισμα της τροϊκανής πολιτικής, είτε είναι αφελείς και ξεχνούν ότι και τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του '11 γίναμε θεατές του ίδιου έργου, χωρίς να αλλάξει η δραματική πορεία του λαού αυτής της χώρας. Αντίθετα, όλο και περισσότεροι οδηγούνται στην φτώχεια και την εξαθλίωση, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η ασφυχτική επιτήρηση που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση και ο τεράστιος παρεμβατισμός στα εσωτερικά θέματα, όπως αυτός εκδηλώνεται και από τις χονδροειδείς παρεμβάσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακόμη και για θέματα που αφορούν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

2 σχόλια:

 1. Greek should not pay anything. Did you heard about the debt in Iceland ? They decide to not pay and they attack the bankers in court. They also think and try about a new constitution more democratic ;)

  It's not very easy to find a lot of recent informations about that but maybe you can find more... This is in french :

  2012 : The most recent... It seem to work less than expected : http://owni.fr/2011/10/12/constitution-islande-pas-irruption/

  2011 http://www.presseurop.eu/fr/content/article/755701-la-premiere-constitution-participative

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. I believe that the best option is to default inside eurozone in a controlled way.
   But unfortunately major media companies here promote bankers interests, terrifying people that default will be the end of the world. Like we don't have enough poor, unpaid and unemployed people already..

   Διαγραφή