Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποκάλυψε ο Γ. Παπανδρέου


Το ερώτημα που θα έθετε στο δημοψήφισμα αποκάλυψε στην εκπομπή Hardtalk του BBC ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Όπως είπε το ερώτημα θα ήταν λίγο πολύ το εξής: “αποδέχεστε αυτά τα μέτρα και το πρόγραμμα λιτότητας, που θα μας κρατήσουν στο ευρώ;”.

Βέβαια η απορία που γεννάται από ένα τέτοιο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ότι με τα μέτρα αυτά είναι σίγουρη η παραμονή στο ευρώ; Σε αυτή τη βάση, μάλλον μια τέτοια υπόθεση θα ήταν αβάσιμη και θα αποτελούσε “παγίδα” για την εκβίαση ουσιαστικά του “ναι” υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου φάνηκε βέβαιος ότι η απάντηση θα ήταν ένα ξεκάθαρο “ναι” και είπε ότι μετά από αυτό το οικονομικό πρόγραμμα θα είχε καταστεί κτήμα του ελληνικού λαού.

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν αισθάνεται πως απέτυχε στις προσπάθειές του, ενώ είπε πως δεν έχει μετανιώσει καθόλου, διότι έκανε το πατριωτικό του καθήκον και πιστεύει ότι έστω και σε αυτή τη δύσκολη ώρα η Ελλάδα θα σταθεί όρθια και θα αλλάξει.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα βγούμε από το ευρώ και αυτή η συμφωνία στερέωσε την προοπτική αυτή. Φυσικά σημαίνει ότι χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά αλλά επίσης θα ζητούσα περισσότερο σεβασμό από όλους τους διεθνείς αναλυτές και ακόμη και τους ανθρώπους στις αγορές.
Υπογράμμισε ότι “'εχουμε κάνει μεγάλες θυσίες” και αναφέρθηκε στην κερδοσκοπία η οποία “προκάλεσε μεγάλο πόνο στην Ελλάδα και συνέβαλε ακόμη στην ύφεση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου