Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Ή χρεοκοπούμε ή.... χρεοκοπούμε


Δεν είναι λίγοι εκείνοι - της κυβέρνησης συμπεριλαμβανόμενης- που ισχυρίζονται ότι η δεύτερη δανειακή σύμβαση θα αποτελέσει το προστατευτικό ανάχωμα έναντι μίας επαπειλούμενης χρεοκοπίας, εν όψει των μεγάλων αναγκών σε πληρωμές ομολόγων το Μάρτιο. Ωστόσο, επίσημα χείλη διαβεβαιώνουν ότι εφόσον τα μέτρα που θα ληφθούν είναι αντιαναπτυξιακά και εφόσον θα οδηγηθούμε σε βαθύτερη ύφεση, η στάση πληρωμών είναι αναπόφευκτη.
Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η Λούκα Κατσέλη, κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για το νέο μνημόνιο, αλλά ωστόσο στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διακεκριμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Γ. Βαρουφάκης.

“Η λύση αυτή θα μας οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία” είπε η Λ. Κατσέλη αναφερόμενη στη νέα δανειακή σύμβαση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει οικονομικό δίλημμα ακόμη και με το PSI και με το κούρεμα. Η πρώην υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι τέτοια που η χώρα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτή είναι η εναλλακτική διαπραγματευτική.

Επίσης, η κ. Κατσέλη επιχείρησε να καταρρίψει και το επιχείρημα περί εξόδου από το ευρώ, καταθέτοντας έγγραφα από τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να αποσυρθεί από την Ευρωζώνη.

Πίστωση χρόνου για να διασωθούν οι γερμανικές τράπεζες

Επίσης, σε άρθρο του ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει μεταξύ άλλων «Ο φόβος μου είναι ότι οδεύουμε στον δρόμο που χάραξε η Αργεντινή του 2002. Κάθε μέρα που περνά τα δάνεια που παίρνουμε… μου θυμίζουν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Αργεντινή της περιόδου 1998-2002: Δάνεια που μας κρατούν εντός του ευρώ προσωρινά αλλά τα οποία κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε. Και τότε; Το 2002 η χώρα του τάνγκο (ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Ουρουγουανοί που το διεκδικούν) προέβη και σε στάση πληρωμών αλλά και σε απώλεια ενός (ουσιαστικά) κοινού νομίσματος δολαρίου-πέσος με τέσσερα χρόνια και 50 δις δολάρια μεγαλύτερη καθυστέρηση από όσο έπρεπε. Το 2012 τι επιφυλάσσει σε εμάς; Νομίζω ότι μας επιφυλάσσει ένα εκ των ακόλουθων δύο σεναρίων:
(1) Στάση πληρωμών που όμως θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω ενός απίστευτα αναποτελεσματικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ του οποίου η μόνη λογική εν τέλει είναι η καθυστέρηση της στάσης πληρωμών ώστε να διασωθούν οι Γερμανικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που εμείς “αγοράζουμε” (δανειζόμενοι) εκ μέρους τους ώστε να προλάβουν να πουλήσουν τα ομόλογά μας.
(2) Την συνειδητοποίηση εκ μέρους της Γερμανίας ότι, αν θέλουν να κρατήσουν το ευρώ ως έχει, δηλαδή να αποτρέψουν αλυσιδωτές κρίσεις τύπου Αργεντινής εντός της ευρωζώνης, θα πρέπει επί τέλους να κατανοήσουν ότι μία πραγματική οικονομική ενοποίηση, ιδίως μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση τύπου 1929 ή 2008, απαιτεί ανακύκλωση των πλεονασμάτων – δηλαδή, πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση.
Αν κρίνουμε από τις έως τώρα συμπεριφορές των βορείων εταίρων μας, οδεύουμε ολοταχώς προς το πρώτο σενάριο.»


Ο Marshall Auerback σε ένα ενδιαφέρον του άρθρο στο http://www.neweconomicperspectives.org και με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά για τη δανειακή συμφωνία, τα οποία προβλέπουν:

- συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% το 2012
- επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013
- περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο
- μείωση του βασικού μισθού κατά 20% κ.α.

παρατηρεί ότι η σημερινή δημοσιονομική πολιτική εγγυάται ότι θα υπάρξει χρεοκοπία, μη εθελοντική ή άλλη, παρά τη συμφωνία αυτή. Και διερωτάται: “αν δεν έχεις το μηχανισμό που να επιτρέπει την ανάπτυξη, τότε πώς οι Έλληνες θα εξυπηρετήσουν το χρέος, ακόμη και με περιορισμό του βάρους χρέους;
Ίσως αυτή είναι η ιδέα, να κάνουν τη συμφωνία τόσο επαχθή για τους Έλληνες που οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και οι Ιταλοί να μη σκεφθούν καν να προσπαθήσουν ένα ανάλογο “κούρεμα” στο χρέος τους.
Και η μείωση του ελλείμματος δεν θα έρθει. Δεν μπορεί να έρθει όταν αποπληθωρίζεις μία οικονομία που βρίσκεται ήδη σε περιδίνηση...".

Επαχθείς δεσμεύσεις

Και τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα εφόσον η δανειακή σύμβαση συνοδεύεται από επαχθείς δεσμεύσεις, υποθηκεύοντας την εθνική περιουσία, δεδομένου ότι θα υπάγεται στο βρετανικό δίκαιο. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μιλώντας επίσης στην επιτροπή της Βουλής η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη.
Η κ. Παναρίτη κατήγγειλε ότι το νομικό δανειακό πλαίσιο δεν θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά στο Λουξεμβούργο ή σε όποιο άλλο δικαστήριο θα επιλέξει η Τρόικα, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να της απαντήσει ότι με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης δεν εκχωρείται εθνική κυριαρχία της χώρας.
“Ποιος είναι αυτός ο κύριος που θα υπογράψει αυτό το κείμενο που θα παραχωρήσει το νομικό δίκαιο της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο;” σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παναρίτη.

"Πώς μου ζητάτε εμένα που με φέρατε από το εξωτερικό πριν από 2 χρόνια να ψηφίσω αυτό το κείμενο; Ψηφίζοντας αυτό λέμε: ή χρεοκοπούμε σήμερα ή σε 3 μήνες. Τότε δεν θα μπορούμε να χρεοκοπήσουμε γιατί θα μας τρέχουν στα δικαστήρια. Τότε θα δείτε πόση αξιοπρέπεια θα έχουμε, που θα έχουμε γίνει ρόμπες. Θέλω έγγραφη δέσμευση από την κυβέρνηση ότι δεν εκχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία, εγώ δεν είμαι βουλευτής της τρόικας", ανέφερε εμφανώς φορτισμένη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου