Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση Πάγκαλου στη βεντέτα Ρέσλερ-Χρυσοχοΐδη


Θέση στη βεντέτα του αντιπροέδρου της γερμανικής κυβέρνησης, υπουργού Οικονομίας και προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων, Φίλιπ Ρέσλερ, πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, υποστηρίζοντας τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο ο κ. Ρέσλερ κατηγόρησε για ασυνέπεια και ολιγωρία.

"Καλά θα κάνει ο κ. Ρέσλερ να βρει άλλους τρόπους για να αποκτήσει ψήφους και επιρροή στον γερμανικό λαό. Η ψηφοθηρία και η δημαγωγία δεν είναι όπως φαίνεται ελληνικό ελάττωμα, μόνο, αλλά υπάρχει και σε άλλα κοινοβούλια. Να βρει άλλους τρόπους για ψήφους, αντί να καλλιεργεί μύθους τέτοιου τύπου και ξεπερασμένους από την εποχή", είπε ο Θ. Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Ρέσλερ είχε πει για τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης: "Έχω κι εγώ την εμπειρία μου. Συνάντησα τον έλληνα συνάδελφό μου στο Βερολίνο και τον ρώτησα: "Τι θέλετε να κάνουμε για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα;". Μου λέει σε δύο εβδομάδες θα σου πω πώς θα λύσουμε το πρόβλημα. Ενάμισι μήνα μετά πήγα στην Αθήνα. Η υποδοχή δεν ήταν φιλική αλλά πήγα εκεί. Ξαναρώτησα. Ξανά ίδια η απάντηση. Σε δύο βδομάδες θα το λύσουμε το πρόβλημα. Ενάμισι μήνα μετά ήταν πάλι εδώ ο συνάδελφος. Και τώρα προσέξτε ποια ήταν η πρόοδος. Τότε μου είπε όχι σε δύο εβδομάδες, αλλά σε μία εβδομάδα θα λύσουμε το πρόβλημα. Ε όχι έτσι δεν μπορούμε να αυξήσουμε την οικονομική δύναμη της Ελλάδας".

Μιλώντας στο δελτίο του MEGA, o Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την έκπληξή του και εν συνεχεία ανέφερε:

"Επειδή ο κ. Ρέσλερ ειναι Γερμανός και προφανώς θέλει πολύ ακριβείς απαντήσεις σε αυτά τα οποία είπε, έχω να απαντήσω τα εξής: με τον κ. Ρέσλερ και τη γερμανική κυβέρνηση έχουμε μία συνεργασία σε τρία επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι η συνεργασία μας για τις επενδύσεις, ιδιωτικές επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και θέλουν οι Γερμανοί να επενδύσουν. Έχουμε μία ανοικτή συζήτηση εδώ και πολύ καιρό κυρίως με το Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ σοβαροί και θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ψάχνουν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν μια σειρά ζητήματα και πιστεύω πολύ σύντομα ορισμένα μεγάλα και φιλόδοξα προγράμματα επενδύσεων θα υλοποιηθούν.
Ο δεύτερος τομέας είναι η ρευστότητα. Έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Ρέσλερ και για το λόγο αυτό ήμουν προχθές στη Γερμανία, προκειμένου να μας βοηθήσουν, να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους, δηλαδή να χτίσουμε στην Ελλάδα μία επενδυτική τράπεζα, επειδή αντιμετωπίζουμε οξύ πρόβλημα ρευστότητας χρηματοδότησης της οικονομίας, λόγω των γνωστών προβλημάτων. Εδώ πρέπει να πω ότι υπάρχει μια ανταπόκριση από την πλευρά της Γερμανίας. Δηλαδή έχει ανοίξει μία γραμμή χρηματοδότησης για τις γερμανικές επιχειρήσεις που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε τουλάχιστον αυτές οι επιχειρήσεις να μη στερηθούν πολύτιμων κεφαλαίων για να συνεχίσουν να υπάρχουν, να λειτουργούν και να επενδύουν.
Και το τρίτο κεφάλαιο ήταν να μας μεταφέρουν τεχνογνωσία, βοήθεια δηλαδή τεχνική, σε μία σειρά από ζητήματα και μεταξύ αυτών ήταν και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θέλω να σας πω δηλαδή ότι δεν έχουμε καμία συζήτηση με τον κ. Ρέσλερ και διαψεύδω τον κ. Ρέσλερ, ρητά και κατηγορηματικά, ότι συζητήσαμε ποτέ για ανταγωνιστικότητα. Δεν έχει καμιά δουλειά με την ανταγωνιστικότητα ο κ. Ρέσλερ για την Ελλάδα. Η Ελλάδα συζητά το θέμα της ανταγωνιστικότητας με την τρόικα και την task force. Δεν υπάρχει καμία σχέση.
Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Ρέσλερ, επειδή είναι αρχηγός του κόμματος των φιλελευθέρων και αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις με 1,5% που τον εμφανίζουν, επιχειρεί να στραφεί εναντίον της Ελλάδας για να είναι αρεστός στους πολίτες της Γερμανίας. Ε αυτό λοιπόν είναι απαράδεκτο που κάνει. Και λυπάμαι για τη συμπεριφορά του αυτή..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου