Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Τι χάνει η Ευρώπη αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγειΗ Γερμανία πρέπει να κοιτάξει στο παρελθόν της και να σιγουρευτεί ότι η Ελλάδα δεν είναι αντιμέτωπη με μία ταπεινωτική έξοδο από την Ευρωζώνη, αναφέρει ο Νίκος Χρυσολωράς σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με το άρθρο, πολλοί στην Ευρώπη- ιδιαίτερα στη Γερμανία- αναρωτιούνται γιατί θα έπρεπε να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική στήριξη σε μία χώρα που δεν κατάφερε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της. Μία χώρα η οποία αποτελεί παγκόσμιο ουραγό σε όλους τους σημαντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανόμενης της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της διαφάνειας. Τέτοιες ενστάσεις είναι κατανοητές αλλά λανθασμένες. Η Ευρώπη θα χάσει όσα και η Ελλάδα από μία έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Δεν είναι απλά η εξάπλωση του ιού της αβεβαιότητας σε άλλες χώρες στη νότια περιφέρεια της Ευρώπης, οι συνέπειες στις οικονομίες της βόρειας Ευρώπης και η επίπτωση στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης που ξεκίνησε από τα ερείπεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αν πέσει η Ελλάδα, το ίδιο θα κάνει και η Κύπρος λόγω της έκθεσής της στην ελληνική οικονομία και η Ευρώπη θα χάσει δύο οχυρά στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν έχουν χάσει καθόλου από τη σημασία τους στην διεθνή σκακιέρα εξουσίας.
Η Ελλάδα είναι επίσης το πρώτο οχυρό της Ευρώπης στα κύματα παράνομων μεταναστών προερχόμενων από την Ασία. Έχει σηκώσει το βάρος για όλους, με πολύ μικρή βοήθεια. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφεται ότι δεν κάνουμε ήδη καλή δουλειά φυλάσσοντας τα σύνορά της, περιμένετε να δείτε το χάος που θα ακολουθήσει όταν βγει η Ελλάδα από το δρόμο.
Ένας τρίτος σημαντικός λόγος για τη διάσωση της Ελλάδας είναι να αποφευχθεί η βαλκανιοποίησή της, η οποία θα προερχόταν από τη μεγάλη φτώχεια και την αδυναμία να εισάγει φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα μετά από μία άτακτη χρεοκοπία. Εν αντιθέσει με την Αργεντινή, η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα για να το υποτιμήσει. Θα πρέπει να εισάγουμε νέο νόμισμα από την αρχή, χωρίς συναλλαγματική αξία και αυτό σημαίνει την υποστήριξή του, καθώς η Ελλάδα δεν δεν είναι καθαρός εξαγωγέας πρώτων υλών ή βιομηχανικών αγαθών. Το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει και ακόμη και η δημοκρατία θα τεθεί σε κίνδυνο. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα είχαν κανένα όφελος από μία νέα πηγή έντασης στα Βαλκάνια, που πάλεψαν για να σταθεροποιήσουν τις τελευταίες δεκαετίες. Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος.
Επιπλέον, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα μπορεί να κατάφεραν να προστατεύσουν τα προνόμιά τους και η φοροδιαφυγή να παραμένει διαδεδομένη στην Ελλάδα, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει κάνει τεράστιες θυσίες, προκειμένου να επωμισθούν το σκληρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής ενσωμάτωσης που εφαρμόστηκε ποτέ σε ανεπτυγμένη χώρα. Μία έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με προδοσία.
Η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι η εθνική ταπείνωση μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμεραγκ και οφείλει να θυμάται ότι, όταν βρέθηκε στην ανάγκη, το χρέος της υπέστη “κούρεμα” και τα λάθη της συγχωρέθηκαν. Οι Γερμανοί δεν είναι γνωστοί για τη διπλωματία τους και την πολιτική διορατικότητα και πλήρωσαν για αυτό ακριβά στο παρελθόν. Μην τους αφήσετε να οδηγήσουν τους Έλληνες, συντηρητικούς και φιλελεύθερους, υποστηρικτές και πολέμιους της λιτότητας, αθώους και ενόχους, να ενωθούν εναντίον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου