Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Ναι στην εργασιακή ζούγκλα- υπό εξέταση οι συντάξεις

Στο θέμα των συντάξεων εντοπίζεται το "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ όλα τα άλλα "καυτά" ζητήματα για τα εργασιακά, για την κατακόρυφη μείωση των μισθών κ.α. τυγχάνουν κοινής αποδοχής από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι οι περικοπές δεν πρέπει να γίνουν στις κύριες ενώ ο δεύτερος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει "ψαλίδισμα" στις κύριες και λιγότερο στις επικουρικές.

"Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τις συντάξεις. "Πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο τον συνταξιούχο. Δεν έχω το δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω το δικαίωμα να μη διαπραγματεύομαι σκληρά και ουδόλως με ενδιαφέρει αν κάποιο το παρεξηγούν... ", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης... Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα για αυτό συνεχίζεται η διαπραγμάτευση".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε από την πλευρά του ότι κατεγράφη συμφωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα, προσθέτοντας ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με την Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμα ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος χωρίς να θίγεται η αυτονομία του τραπεζικού συστήματος αλλά με ταυτόχρονη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και δημόσιας εποπτείας, καθώς και ότι αυτό θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Επίσης, διατηρείται ο θεσμός της μετενέργειας και διασφαλίζονται οι μισθοί και τα βασικά επιδόματα, όπως και ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Ωστόσο, ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός, ενώ τόνισε ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ανασχηματισμός και ο εξορθολογισμός του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, αυτό θα καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ, ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 300 εκατ. που λείπουν, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να τεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου