Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανία: πόρνη ή άνεργη χωρίς επίδομα


Για κάποιους εγχώριους παράγοντες της οικονομίας και λοιπούς η Γερμανία αποτελεί χώρα- πρότυπο που η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές της σε τομείς όπως τα εργασιακά προκειμένου να επιτύχει πλεονάσματα και χαμηλότερο χρέος. Η ακόλουθη περίπτωση μάλλον θα πρέπει να τους κάνει να το ξανασκεφθούν. Γιατί πέρα από τις οικονομικές προσεγγίσεις, υπάρχουν και οι κοινωνικές/αξιακές προσεγγίσεις, που ουκ ολίγοι δυστυχώς παραγνωρίζουν εκουσίως ή ακουσίως.

Μία 25χρονη σερβιτόρα η οποία απέρριψε την παροχή “σεξουαλικών υπηρεσιών” σε ένα οίκο ανοχής στο Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να της κοπεί το επίδομα ανεργίας, βάσει νόμων που εισήγαγε η γερμανική κυβέρνηση φέτος.
Η πορνεία νομιμοποιήθηκε στη Γερμανία μόλις πριν από δύο χρόνια και οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής- οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων- απέκτησαν επίσημη πρόσβαση στις λίστες των επιχειρήσεων όπου αναζητεί κάποιος εργασία.

Η σερβιτόρα, άνεργη επαγγελματίας του κλάδου της πληροφορικής, επιθυμούσε να εργαστεί σε ένα μπαρ τη νύχτα και είχε ήδη εργαστεί σε καφετέρια. Έλαβε μία επιστολή από το κέντρο εύρεσης εργασίας που έλεγε ότι ένας εργοδότης ενδιαφέρεται για το προφίλ της και ότι θα πρέπει να του τηλεφωνήσει. Όταν το έκανε αυτό, ανακάλυψε ότι καλούσε σε οίκο ανοχής.

Βάσει των γερμανικών νόμων, οποιαδήποτε γυναίκα κάτω των 55 που βρίσκεται εκτός εργασίας για πάνω από ένα έτος μπορεί να εξαναγκαστεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε δουλειά- συμπεριλαμβανόμενων των οίκων ανοχής, διαφορετικά χάνει το επίδομα ανεργίας.

Η κυβέρνηση είχε σκεφθεί να αποτελούν εξαίρεση οι οίκοι ανοχής λόγω ηθικού ζητήματος, αλλά αποφάσισε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να διαχωριστούν από τα μπαρ. Ως αποτέλεσμα, τα κέντρα εύρεσης εργασίας πρέπει να αντιμετωπίζουν όσους αναζητούν δουλειά στην πορνεία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται για παράδειγμα οι νοσηλεύτριες οδοντιατρίων.

Όταν η σερβιτόρα θέλησε να κάνει μήνυση κατά του γραφείου εύρεσης εργασίας, ανακάλυψε ότι δεν είχε παραβεί το νόμο. Τα κέντρα εύρεσης εργασίας που αρνούνται να επιβάλουν κυρώσεις σε ανθρώπους που απορρίπτουν θέσεις εργασίας, κόβοντας τα επιδόματά τους, είναι αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο να τους “κυνηγήσει” νομικά ο εν δυνάμει εργοδότης.

“Δεν υπάρχει τίποτα στο νόμο που να σταματά τη διάθεση γυναικών στη βιομηχανία σεξ”, αναφέρει στην Telegraph η Merchthild Garweg, δικηγόρος στο Αμβούργο που εξειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις. “Οι νέοι κανονισμοί λένε ότι το να εργάζεσαι στη βιομηχανία σεξ δεν είναι ανήθικο πια και έτσι οι δουλειές δεν μπορεί να απορριφθούν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το επίδομα”.

Η ίδια η κ. Garweg αναφέρει ότι γυναίκες που εργάζονται στα τηλεφωνικά της κέντρα έχουν δεχθεί προτάσεις για γραμμές “ροζ τηλεφώνων”. Επίσης, σε ένα κέντρο εύρεσης εργασίας στην Gotha, σε μία 23χρονη αναφέρθηκε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχει σε συνέντευξη για δουλειά ως γυμνό μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου