Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Φέρονται στους Έλληνες όπως στους εγκληματίες
Ο πρώην επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν επικρίνει τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται στην Ελλάδα και δηλώνει άναυδος από το ύφος που κάποιοι χρησιμοποιούν αναφερόμενοι στους Έλληνες.
Εφ` όλης της ύλης κριτική στην ΕΕ για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος ασκεί ο Γκίντερ Φερχόιγκεν. Σε συνέντευξή του στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR), o πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
«Πιστεύω πως θα παραμείνει. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να επιθυμούμε. Η διαίσθησή μου μου λέει όμως ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κανείς σε έναν λαό, ωσάν αυτός να αποτελείται από εγκληματίες», υπογραμμίζει ο κ. Φερχόιγκεν και προσθέτει: «Το ζητούμενο δεν είναι να τιμωρήσουμε τους Έλληνες, αλλά να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από την κρίση. Και στο πεδίο αυτό έγιναν σοβαρά λάθη από την αρχή. Το 2010 οι υπουργοί Οικονομικών και η Κομισιόν είπαν ότι το 2012 η Ελλάδα θα τα έχει καταφέρει. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ούτε το 2015 θα είναι ρεαλιστική η υπέρβαση της κρίσης, ούτε το 2020». Από την γερμανική εμπειρία «γνωρίζουμε ότι μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει με τους ανθρώπους της και αυτοί δεν αλλάζουν εν μία νυκτί», παρατηρεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης

Από παλαιότερη συνάντηση του Γκ. Φερχόιγκεν με τον Γ. Παπανδρέου
Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν αναφέρεται στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα της διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος. «Το πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματά του. Η ανεργία στους νέους έφτασε το 50%, μια ολόκληρη γενιά χωρίς ελπίδα. Που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Τους θέλουμε στη Γερμανία για να τους δώσουμε εδώ θέσεις εργασίας; Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα της δώσει μακροπρόθεσμα ευκαιρίες ανάπτυξης. Το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι μονομερές, γραφειοκρατικό και δογματικό θα μπορούσα να πω. Αποσκοπεί στο να σφίξουν όλοι το ζωνάρι. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει», λέει ο πρώην επίτροπος.
«Η πυροσβεστική αρέσκεται στο ρόλο του εμπρηστή»

Ο Γκ. Φερχόιγκεν με τους Ζ.Μ. Μπαρόζο και Ε. Στόιμπερ

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν παραδέχεται ότι όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί στον απαιτούμενο βαθμό. Ζητά την χαλάρωση κάποιων περιορισμών που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η απορρόφηση κονδυλίων. Τάσσεται επίσης υπέρ της συγκρότησης μιας ομάδας ειδικών που θα ασχοληθεί με την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουμε τους υπουργούς Οικονομικών να κοιτούν τον προϋπολογισμό, λέει ο γερμανός πολιτικός και τονίζει:
«Θα πρέπει να σας πω ότι μένω άναυδοςαπό τους τόνους που χρησιμοποιούνται αναφορικά με την Ελλάδα και το πακέτο στήριξης προς αυτήν. Μου δημιουργείται το συναίσθημα ότι η πυροσβεστική ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Rudolf Geissler/SWR/Σταμάτης Ασημένιος
Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. After the Greece, the next one on the list should be Ireland if we believe what the GEAB says (Global Europe Anticipation Bulletin). The source of that is here (seem to be in french only but...) http://www.leap2020.eu/GEAB-N-62-est-disponible--Crise-systemique-globale-Euroland-2012-2016-Perennisation-d-une-nouvelle-puissance-globale_a9159.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή