Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

NYT: πρώτα οι τράπεζες μετά η Ελλάδα


“Φαίνεται ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να πληρώσει ό,τι χρειάζετια να πληρώσει για να σώσει τις τράπεζές της. Αλλά όχι για να σώσει την Ελλάδα”, αναφέρει ο Floyd Norris στο άρθρο του στους New York Times.
Και συνεχίζει: Ακόμη μία φορά υπάρχει αισιοδοξία ότι ένας νέος γύρος ευρωπαϊκών συνομιλιών θα οδηγήσει στην ανακοίνωση ενός ελληνικού “πακέτου διάσωσης”. Την Πέμπτη, οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο λιτότητας που θα ικανοποιεί τις τελευταίες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
Ωστόσο, οι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει το βασικό διαπραγματευτικό τους ατού, την απειλή ότι αν αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει, θα πάρει μαζί της και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
“Η σημερινή ευρωπαϊκή συμπεριφορά αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο σε ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της γερμανικής πρότασης – η οποία εγκαταλείφθηκε- να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αποδεχθεί έναν επίτροπο προϋπολογισμού που θα επιβλέπει τις δαπάνες της", αναφέρει το δημοσίευμα.
“Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί νομικά ώστε να δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη μελλοντική εξυπηρέτηση χρέους” αναφέρει το έγγραφο. “Τα δημόσια έσοδα θα χρησιμοποιούνται πρώτα και κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους”. Όποια από τα χρήματα αυτά έχουν μείνει, είτε πρόκειται για μισθούς τις αστυνομίας είτε πρόκειται για προμήθειες νοσοκομείον”, σημειώνει το άρθρο των NYT.
Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό, αλλά υπάρχει το σχέδιο Β για το δεσμευμένο λογαριασμό. Ο λογαριασμός αυτός ακούγεται σαν κάτι ουδέτερο. Αλλά σημαίνει ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα θα πάει σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό και θα εκταμιεύεται όπως επιθυμεί η Ευρώπη, ενώ θα δεσμεύεται αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Αλλά φυσικά τα χρήματα θα εκταμιεύονταν για πληρωμές χρέους στα ομόλογα που θα έχουν υποστεί αναδιάρθρωση. Για τουλάχιστον κάποια χρόνια, οι τράπεζες και όσοι κατέχουν τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έχουν τη βεβαιότητα ότι θα εισπράττουν τις πληρωμές των τόκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου