Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Σε επιλεκτική χρεοκοπία υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P


Σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) υποβάθμισε η Standard & Poor's την μακροπρόθεσμη (CC) και βραχυπρόθεσμη (C ) πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Ο διεθνής οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στην αναδρομική ένταξη ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) σε συγκεκριμένες σειρές ομολόγων από τις 23 Φεβρουαρίου του 2012.

Επαναξιολόγηση προς τα πάνω

Σχετικά με την υποβάθμιση από την S&P το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.

Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF

Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου