Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Telegraph: θα φταίει η Μέρκελ αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει


Αν η ψήφος στην Αθήνα είναι η ψήφος για την ελληνική χρεοκοπία και το μέλλον της ευρωζώνης, είναι διότι η γερμανίδα καγκελάριος τα κατάφερε έτσι, αναφέρει η αρθρογράφος της Telegraph,  Louise Armitstead .
Για την ίδια οι συνέπειες είναι βάναυσα σαφείς: αν δεν υπάρξουν τα μέτρα λιτότητας δεν θα υπάρξει το πακέτο των 130 δισ. που σημαίνει ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί στις 20 Μαρτίου.
“Όλοι αυτοί που φέρουν ευθύνη στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αποκλίνουμε από αυτή τη θέση”, είπε η καγκελάριος. “Έτσι λοιπόν αυτή είναι τελικά η μέρα της αναμέτρησης;” διερωτάται η L. Armitstead. Η απάντηση πρέπει να είναι “ναι” για την Ελλάδα.
Η διάσωση της Ελλάδας φαίνεται πολύ ριψοκίνδυνη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να χρειαστεί περαιτέρω 250 δισ. ευρώ υποστήριξη στην επόμενη δεκαετία. Και το διακύβευμα, πέρα από την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, είναι μόνο το 2,5% της οικονομίας της. Τη Μέρκελ δεν θα την πείραζε η έξοδος της Ελλάδας τόσο πολύ
Ενώ η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες έχουν επκεντρωθεί εμμονικά στους αριθμούς, αναγκάζοντας την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και να αποπληρώσει τις Βρυξέλλες για την “αφροσύνη” της, έχουν αμελήσει την ανησυχητική οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάρρευση.
Ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών υποχώρησε κατά 15,5% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 11,3%, έχοντας υποχωρήσει κατά 7,8% το Νοέμβριο. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 20,9% το Νοέμβριο έναντι 18,2% τον Οκτώβριο, αυξημένη κατά 14% μέσα σε ένα μήνα.
Πέρα από τα στατιστικά, τα χρήματα και η εργασία εξατμίζονται και η μεσαία τάξη εγκαταλείπεται στο κοινωνικό και οικονομικό χάος.
Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Την Παρασκευή το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών άλλαξε πλευρά. “Αρνούμαστε να βρεθούμε απέναντι στους γονει΄ς, στα αδέρφια και στα παιδιά μας, σε κάθε πολίτη αυτού του τόπου, που διαμαρτύρεται και απαιτεί αλλαγή πορείας”, είπαν. Το ΠΑΣΟΚ είδε τα ποσοστά του να κάνουν βουτιά από το ισχυρό 47% στο σοκαριστικό 8%.
Αλλά από εκείνο το στάδιο, ίσως η Αθήνα δεν θα είναι το πρόβλημα της κ. Μέρκελ πια. Θα έχει την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία να ανησυχεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου