Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

WSJ: η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στο "κούρεμα"


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε βασικές παραχωρήσεις όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, συμμετέχοντας στη μείωση του βάρους χρέους της χώρας και εξομαλύνοντας το δρόμο προς ένα νέο “πακέτο διάσωσης” της χώρας, αναφέρουν πηγές της Wall Street Journal.
Ωστόσο, η WSJ επισημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι έλληνες πολιτικοί, υπό το βάρος των αντιδράσεων, θα αποδεχθούν τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που προωθούν οι ευρωπαϊκές αρχές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως όρους για την εξασφάλιση της συμφωνίας.
Ειδικότερα, όσον αφορά το ρόλο της ΕΚΤ, η WSJ αναφέρει ότι συμφώνησε για την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων που αγόρασε πέρυσι στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας τους , εφόσον οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση χρέους έχουν επιτυχές αποτέλεσμα.
Η ΕΚΤ δεν θα υποστεί ζημιά από τη συναλλαγή, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή θα γίνει στην τιμή που τα αγόρασε ή αν θα έχει κέρδος.
Με την προσφορά των ομολόγων από την ΕΚΤ, το χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί έως 11 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι πληροφορίες της WSJ. Η ΕΚΤ θα ανταλλάξει τα ομόλογά της με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο δεν θα τα κρατήσει στον ισολογισμό του, αλλά θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ΕΤΧΣ για τα ομόλογα με βάση την τιμή που αυτό τα αγόρασε από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου