Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Σήμερον ο Κέινς κρεμάται επί ξήλου


Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, με το οποίο επιχειρείται ματαίως οι οικονομίες να πουν "bye bye" στα ελλείμματα, καθιστώντας το κεϊνσιανό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης αντισυνταγματικό, υπέγραψαν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το σύμφωνο υιοθετούνται αυστηροί κανόνες για τα χρέη και τα ελλείμματα, ακόμη και αν ορισμένα κράτη-μέλη προειδοποίησαν ότι ένα δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον θέτει σε κίνδυνο την τήρηση των δημοσιονομικών τους δεσμεύσεων.

"Μόλις αρχίσει να αποδυναμώνεται η ζήτηση, η κυβέρνηση αναγκάζεται να συμπληρώσει το κενό που δημιουργείται. Φαίνεται ότι μόνο οι Γερμανοί δεν κατάλαβαν τον Κέινς", είχε σχολιάσει πρόσφατα ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο και περιλαμβάνει κυρώσεις για όσα κράτη-μέλη δεν καταφέρνουν να καλύψουν τους στόχους, υπεγράφη από 25 κράτη-μέλη, ενώ δεν υπεγράφη από τη Βρετανία και την Τσεχία.

Επίσης, η Ιρλανδία ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για το θέμα.

Το σύμφωνο καλεί τις χώρες να εντάξουν στο Σύνταγμά τους προβλέψεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Οποιαδήποτε χώρα δεν επικυρώσει τη συμφωνία θα “μπλοκαριστεί” από τα κεφάλαια του ταμείου διάσωσης την άνοιξη του 2013.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν δώσει ενδείξεις ότι δεν θα καλύψουν τους στόχους του προϋπολογισμού τους φέτος χωρίς να επιβαλουν νέα μέτρα λιτότητας. Ισπανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τον τωρινό στόχο για έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ το 2012 μη ρεαλιστικό, δεδομένης της επιδείνωσης της οικονομίας της χώρας, η οποία εισέρχεται σε ύφεση φέτος.

Η ολλανδική υπηρεσία οικονομικών αναλύσεων ανέφερε επίσης ότι το έλλειμμα της χώρας θα ξεπεράσει το όριο της Ευρωζώνης ξανά το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου