Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Ο χορός των αμυντικών εξοπλισμών καλά κρατεί


Την ίδια ώρα που η Ελλάδα ακροβατούσε πάνω από τη χρεοκοπία, δρομολογώντας αποφάσεις που θα είχαν αποτέλεσμα το εισόδημα των πολιτών της να συρρικνωθεί δραματικά, η φορολογική καταιγίδα να πλήξει βάναυσα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οι στρατιές των ανέργων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η χώρα συνέχιζε να πληρώνει βαρύ τίμημα για νέους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πούλησαν πάνω από 1 δισ. ευρώ αμυντικούς εξοπλισμούς στην Αθήνα το 2010.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ελληνικές εισαγωγές από την ευρωπαϊκή βιομηχανία αμυντικού εξοπλισμού ανήλθαν σε 1,054 δισ. ευρώ, ή σχεδόν το 15% των συνολικών εισαγωγών της, οι οποίες ξεπερνούσαν ελαφρώς τα 7 δισ. ευρώ.

Την ελληνική αμυντική πίτα μοιράζονται πέντε χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 99,8% των ευρωπαϊκών πωλήσεων προς την Ελλάδα: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία. Από την ομάδα αυτή, τη μερίδα του λέοντος έχει μακράν η Γαλλία, με 83% των συνολικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού προς την Αθήνα, ήτοι 876 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 793 αφορούν αεράμυνα και 58 εκατ. βόμβες και πυραύλους. Η Ιταλία έχει πουλήσει όπλα πυροβολικού (19 εκατ. ευρώ) και εναέρια μέσα (31 εκατ. ευρώ), η Γερμανία χερσαία οχήματα (24 εκατ. ευρώ), ενώ η Ολλανδία συστήματα παρακολούθησης (52 εκατ. ευρώ).

Από το 2010 υπήρχαν υπόνοιες ότι η Αθήνα υφίσταται μεγάλη πίεση για τα deals αυτά. "Κανείς δεν λέει αγοράστε τα πολεμικά πλοία μας ή δεν θα έχετε το σχέδιο διάσωσης. Αλλά είναι σαφές ότι αν το κάνουμε θα είναι περισσότερο διαλλακτικοί", ανέφερε σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου