Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Μέτωπο αντι- Ολάντ διαμορφώνουν οι συντηρητικοί στην Ευρώπη


Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με άλλους συντηρητικούς ευρωπαίους ηγέτες να βοηθήσει το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαροζί στην προεκλογική του εκστρατεία “αποκρούοντας” τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Η παρέμβαση της Μέρκελ προκαλεί εντάσεις στην ίδια της την κυβέρνηση.

Η γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει ανοικτά την υποστήριξή της στην προεκλογική εκστρατεία. Έχουν περπατήσει μαζί σε γαλλικές παραλίες, έχουν κάνει κοινές εμφανίσεις στην τηλεόραση και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κοινά events.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η υποστήριξη του Σαρκοζί δεν εξαντλείται στη γερμανίδα καγκελάριο. Υπάρχει ένα σύνολο από συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία, οι οποίες συμφώνησαν να μη στηρίξουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τον Ολάντ στην προεκλογική του εκστρατεία.
Η Μέρκελ συμφώνησε μυστικά με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τον Ολάντ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Spiegel. Αλλά και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησε να μην τον συναντήσει.
Ο λόγος δεν ήταν μόνο η συμπάθεια προς το Σαρκοζί, αλλά η μήνις τους για τον Ολάντ, ο οποίος είπε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο που υπέγραψαν τα 25 από τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά και ο βρετανός Ντέιβιντ Κάμερον, του οποίου η χώρα απέρριψε το δημοσιονομικό σύμφωνο, θέλει επίσης ο Σαρκοζί να παραμείνει στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου