Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Για ποια πραγματικότητα μιλάμε; Τη δική σου ή τη δική μου;
Όταν φτάνεις στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τον κόσμο (το οποίο προϊόντος του χρόνου θα γίνεται ακόμη πιο ασφυχτικο) το σημερινό σύστημα με τις δομές και τις στρεβλώσεις που έχει και τα συμφέροντα που υπηρετεί, οφείλεις να αναζητήσεις έναν άλλο δρόμο, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο.

 Ο δρόμος αυτός μπορεί να μην είναι καμία από τις πεπατημένες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Πάντα μπορεί να υπάρξει μια πρόταση διαφορετική από όσα έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Οι κοινωνίες και τα συστήματα είναι δυναμικά, δεν είναι στατικά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε δεν είναι τόσο αυστηρό όσο κάποιοι νομίζουν.

Απλά το υφιστάμενο σύστημα έχει φυτευτεί τόσο βαθιά μέσα μας, μας έχει γίνει τόσο πολύ βίωμα που νομίζουμε πως χωρίς αυτό τα πάντα θα καταρρεύσουν, ενώ ήδη η κατάρρευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, απλά δεν τη βλέπουμε.

Όλοι αυτοί που τα βλέπουν όλα καλά και δεν στηρίζουν την αλλαγή ή νομίζουν πως η αλλαγή θα έρθει με ένα κούκο που δεν φέρνει την άνοιξη, ανώδυνα για τους ίδιους και χωρίς να κάνουν μεγάλες θυσίες, είναι εκείνοι οι οποίοι, επειδή θεωρούν ότι είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, αφήνουν πίσω όλους αυτούς που ήδη υποφέρουν. Άλλωστε το individualism βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του κυρίαρχου συστήματος.

Και η αλλαγή δε μπορεί να είναι ούτε νερόβραστη ούτε με το να κλωσάμε τα αυγά των προηγούμενων. Η αλλαγή πρέπει να είναι εκ βάθρων και σε ευρεία έκταση. Χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση της κοσμοθεωρίας μας και στροφή στις βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες μας. Μόνο έτσι θα γλιτώσουμε από την υποδούλωση (και αναφέρομαι κυρίως στην εσωτερική υποδούλωση και τον ετεροπροσδιορισμό) και την αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει. Αυτοί οι οποίοι αγνοούν τις ανθρώπινες ανάγκες τους και βάζουν τα όποια συμφέροντα πάνω από το δικαίωμά τους να ζουν ανθρώπινα έχουν αλλοτριωθεί από τον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν χρειάζεται καν να πάω στον διπλανό. Ούτε την ίδια τους την ψυχή δεν ακούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου