Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014

Το πλιάτσικο των αρπαχτικώνΙσιώνουν με στιλ τη γραβάτα τους, διορθώνουν τα γυαλιά τους και με ύφος περισπούδαστο επισημαίνουν σε όλους του τόνους ότι η κρίση απαιτεί λιτότητα. Αυτή ακριβώς η κρίση που τους έκανε πλουσιότερους.

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κρίση αυτή αποτελεί ένα τεράστιο πλιάτσικο των εγχώριων και διεθνών αρπακτικών, μία αναδιανομή πλούτου, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Όπως προκύπτει από μελέτη της Boston Consulting Group, την οποία παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής, οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου.
Αν σε αυτούς προστεθεί και το 7,7% των απλώς πλουσίων, το 8,3% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου.

Από την άλλη, το 68, 7% των απλώς οικονομικά αδύναμων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

Μάλιστα, οι πλούσιοι έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του ΑΕΠ των ΗΠΑ και στο 14% της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008, οι οικονομικές ελίτ κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες φέρεται να διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχουν 559 Έλληνες που έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου