Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Ο πολωνός Τουσκ στη θέση του Ρομπάι- Ο ισπανός δε Γκίνδο φαβορί για πρόεδρος του EurogroupΤον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ επέλεξαν οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. ως διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης, η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι θα είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στη θέση της Κάθριν Άστον.

Επίσης, οι 28 κατέληξαν ότι ο ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι ο πλέον κατάλληλος για την προεδρία του Eurogroup.

Η επιλογή του Τουσκ έρχεται σε μία εποχή ψυχροπολεμικών σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ (μόλις χθες αποφάσισαν να επιβάλουν νέες, σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα) και με την κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο κεντροδεξιός πολωνός ηγέτης τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο Κρεμλίνο ενώ είναι στενός σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ. Θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος τους ευρωπαϊκού συμβουλίου, κορυφαίου αξιωματούχου που ηγείται των συνόδων κορυφής και διαμεσολαβητής μεταξύ των 28 κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Guardian, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα για να αποδεχθεί τη θέση και συμφώνησε την Παρασκευή ότι θα αναλάβει εφόσον υπάρξει ομοφωνία για την τοποθέτησή του. Η δυσκολία που έχει ο Τουσκ είναι ότι δεν μιλά γαλλικά και μιλά μόνο φτωχά αγγλικά, ενώ καταλαβαίνει τα γερμανικά.

Η ιταλίδα κεντροαριστερή Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προωθήθηκε έντονα τόσο από τον πρωθυπουργό Ρέντζι για τη θέση αυτή, όσο και από άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, αντικαθιστά την Κάθριν Άστον ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου